21-07-2023 12:44:54

Margolin/Baikal historik

Margolin MCM + Baikal IJ35 (Vostok).

Margolin og Baikal pistoler i .22lr er de mest kendte på vores breddegrader. Det er slidstærke og velfungerende pistoler, der samtidigt er meget præcist skydende.

Den tidligeste og mest udbredte er Margolin MCM (russisk: МЦМ, Пистолет Марголина Целевой). Pistolen er konstrueret af Mikhail Margolin i 1948 og blev præsenteret for den vestlige verden ved verdensmesterskaberne i Venesuela i 1954. Op gennem 50'erne og 60'erne blev der vundet både VM og Olympiske lege med denne model.


Margolin MCM. Pistolen ses her uden mundings vægt/kompensator.

Pistolen fungere og skyder særdeles godt, men er dog i denne udgave ret let og dermed livlig. Foretrækker man en tungere pistol, så kan den leveres med pibevægt og håndballestøtte.


Margolin MCM med løbsvægt og håndballestøtte.

Den kan virke lidt gammeldags. Med kan reelt alt hvad en sportsskytte har brug for med hensyn til præcision, samtidigt med den i modsætning til mange nyere konstruktioner er særdeles driftsikker og robust.

Sigtemidlerne på disse pistoler er noget helt særligt. For det første er de fremstillet helt i stål og indstillingen er opdelt således, at højderetningen indstilles ved kornet (drej mod uret for at skyde højere) og sideretningen indstilles ved visiret (drej med uret for at flytte skudbillede til højre). Opdelingen betyder, at sigtemidlerne er særdeles robuste, de kan indstilles uden brug af værktøj og kornet kan micro justeres over et stort område. En sådanne fin håndværkskrævende løsning findes ikke på moderende pistoler - uanset pris.

Med til historien er, at Mikhail Margolin var blind gennem hele sin karriere - han formåede dog at konstruere denne driftsikre og pålidelige pistol.

En anden finesse er den enkle adskillelse.

I begyndelsen af 1978 kom Baikal IJ35. Denne pistol medvirkende til, at det russiske skyttehold igen vandt adskillige guldmedaljer. Den blev senere ændret og hermed modelbetegnelsen IJ35M eller IZH 35M.


ISH 35 M - Baikal - Vostok.

Baikal ISH 35 M matchpistol er af bedste russiske kvalitet. Oprindeligt konstrueret til det russiske landshold som et prestigeprojekt. Et rigtigt godt bud på en konkurrencepistol til en fornuftig penge.

En særdeles slidstærk og pålidelig pistol også til foreningsbrug. Gode sigtemidler med justerbart microvisir. Justerbart aftræk, fortræk, aftræksstop og vægt, desuden kan aftrækkeren flyttes inden for 25 mm. Manuelt slædestop - pistolen står ikke åben efter sidste skud. Pistolen har omvendt hanefald, der reducerer rekylen uden brug af kontravægte eller kompensator. God balance og godt greb med justerbar håndballestøtte.

En klage over disse pistoler var den udprægede Russiske finish. At dette reelt ikke havde nogen betydning, hverken for præcision eller funktion var uden betydning for os dekadente vesterlændinge. Dette har resulteret i en række stort set identiske 'tunings' projekter hvor Walther står for den udvendige finish, samtidigt med der monteres slædestop og et af Walthers fremragende matchgreb i laminattræ. Den mest kendte udgave er Walther KSP 200.


Walther KSP 200. På denne model er slædestoppet den sorte knap man kan se på siden af slæden.

En anden kendt model er Frankonia Favorit


Walther/Baikal ISH 35 M Frankonia Favorit. Her sidder slædestoppet på venstre side i form af en pal der skubbes op.

Disse modeller findes under Walther - Walther brugtliste, på listen til venstre.

Som altid med Russiske våben er betegnelserne særdeles svære og gennemskue. Tilsyneladende anvendes ord navne som Vostok, Baikal og 35M temmelig tilfældigt, så oplysningerne på denne side vil være under stadig opdatering, efterhånden som vi finder nye oplysninger.

Izmash Weapons Factory -Izhevsk, Russia = IZH forkortet. Fabrikken ligger ved Baikalsøen, heraf kaldenavnet.

Manual til Margolin Klik her

Manual til ISH35M Klik her

Der er ikke nye pistoler fra Baikal for tiden.
Se vores brugtliste til venstre.

Her en modificeret Magolin til Steel Challenge med rødpunkt sigte og kompensator, bruges af en af Danmarks bedste Steel Challenge skytter Frants Petersen.

Indkøbsliste