18-12-2023 18:32:52

Sako pistol modeller/historik

 Find pistolerne i Sako brugtliste i det gule felt

Her præsentere vi de to sports pistol modeller som Sako har fremstillet.
Den første hed bare Sako og havde efter vores viden ikke en model betegnelse. Den blev reklameret som 3 i 1 eller "The Sako 22-32 Conversion pistol". 
Genial konstrueret kaliber 22lr. pistol som kunne købes med 2 vekselsæt i kaliber 22 Short Silhuet pistol eller Rapid fire, og .32 S&W WAD som var Sako´s grovpistol løsning.
Da Triace modellen kom på markedet døbte vi den første model "Sako Traditionel".

Hele denne herlighed kunne erhverves i en Attaché kuffert med alt nødvendig tilbehør, her ses eksemplet i en Sako Triace udgave.


Triace Attaché kuffert

Sako første udgave konkurrencepistol blev lavet fra 1976 til 1977
Sako anden udgave "Ny model" konkurrencepistol blev lavet fra juli 1977 til oktober 1981.
Sako Triace konkurrencepistol blev lavet fra 1983 til september 1988.

Sako ville vise verdenen at de kunne lave pistoler på allerhøjeste plan, altså til OL disciplinerne. Det lykkedes efter min mening.
Pistolerne blev håndbygget og da der kun blev brugt 543 serienummer, var det en lille produktion, dette kan udledes af at rammerne og slæderne havde separate serie nummer.
Selv første udgave blev tilbudt i alle tre kaliber, men tænker at hovedparten blev solgt som solo .22lr. versionen og i sæt med .22lr. og .32S&W.
Det er nævnt at disse modeller blev leveret med plastikgreb.

Læg mærke til at den første udgave ikke havde en ribbe langs oversiden af slæden/toppen.

Da anden udgave blev beskrevet som "Ny model". Der blev over de 4 år de byggede denne model brugt 7.683 serie nummer og da den blev præsenteret som 3 i en pistol, dog med mulighed for selv at vælge. Derfor er det svært at sige hvor mange pistoler der reelt blev bygget, vil dig igen antage at hovedparten blev solgt som solo .22lr. versionen og i sæt med .22lr. og .32S&W, jeg har kun set et komplet sæt med alle 3 muligheder i kufferten.

Ingen af de 3 udgaver havde automatisk slæde/bundstykke stop, når magasinet er tomt, på visse pistoler vi har er der lavet en bladfjeder løsning som trykkes op når bundstykket er i bagerste position, som så holder på bundstykket, på den nye model kom nogle med en kort arm i højre side som skal trygges ned for at holde på bundstykket, på Triace modellen er samme arm længere. 
De første udgaver har justerbar aftrækker stop bag aftrækkeren, denne er undladt på Triace modellen da aftrækkeren kan flyttes.
Der var ikke mekanisk sikring på de første modeller.


Efter en 2-årig pause/udvikling, blev Sako TriAce præsenteret.
Der blev lavet 6.259 serienummer, fremstillet fra oktober 1983 til 1988.
Igen flotte og meget præcise pistoler. 

Triace modellen afveg fra forgængeren ved f.eks den forlængede underlug/base med justeringsskrue og en ribbe langs oversiden af overdel, aftræksbøjlen er vandret og ikke ned af rettet som de første modeller.
Disse forskelle gør TriAce let at skelne fra de tidligere pistoler, som ofte fejlagtigt annonceres som TriAces.
Aftrækkerens position kan justeres ca. 10 mm frem eller tilbage.
Aftræksmekanismen er forbedret. For aftrækkets længde kan justeres.
Metoden til at justere aftræksvægten i mellem .22lr. og .32S&W er genial, den bliver automatisk blev øget eller reduceret, når den respektive overdel blev monteret.

Montering af .22Short-overdelen var lidt mere kompliceret end de to andre, hvilket krævede omplacering af aftrækker stangens omdrejningspunkt i aftrækkeren, sear-indgrebet kunne også øges for at give mere af en roll-off trigger-handling.

En mekanisk sikring var ikke standard på Triace modellen, men kunne bestilles ved levering, dette for at dække kravet at der skal være mekanisk sikring på våben der importeres til USA.
Pistolerne blev leveret i Attaché kuffert, etuier med fuldt værktøj og rensesæt og to magasiner til hver kaliber.


Magasiner i 22 og 32 til de 2 første udgaver
"Traditionel" model.
 

Magasiner i 22 og 32 til Triace model.

Når man har udviklet og produceret disse pragtfulde pistoler i 12 års, hvorfor så pludselig stoppe produktion ? Den blev måske for dyr at producere ?
Pistolerne var meget højt renommeret, ja det var en dyr pistol den gang, men når den blev brugt af eliten og med top resultater, ærgelig at de stoppede.
___________________________________________________________________________
Angiveligt lavede Sako en Fripistol til Olympisk 50 meter konkurrence.
I 1971 lavede de 80 af disse og nogle få af dem blev lavet som venstrehåndsversioner.

Om den er en korrekt fysisk pistol eller et photoshop fremstillet produkt vides ikke.

Indkøbsliste