11-04-2024 14:44:18

Vektor pistoler

I 1984 manglede det Sydafrikanske politi ordentlige pistoler der kunne vedligeholdes.
På det tidspunkt i historien var der et våben embargo i mod Sydafrika (SA), så de kunne ikke importere våben eller dele til at vedligeholde deres daværende arsenal.

Derfor kontaktede Armscor (Armaments Corporation of South Africa er det sydafrikanske forsvarsministeriums våbenindkøbsagentur) Musgrave og Lyttelton engineering works for at udvikle en pistol der skulle laves i SA.

Man besluttede at tage en Beretta 92 og reverse engineering produktet, dette blev til Vektor Z88 som i følge Vektor m.f. er 100% kopi af Beretta 92 F model.
Dermed kunne man også servicere de mange Beretta 92 pistoler som allerede var i tjeneste.
Foran serie nummeret på Vektor Z88 er der normalt angivet et præfiks T, Q eller begge TQ, dette betyder at Q var bestemt til politiet og T for det civile marked, dem der har TQ er overgået fra politi til det civile markedet.

Da Fabbrica d'Armi Pietro Beretta S.p.A. fandt ud af dette ville de lægge sag imod producenten og staten SA, så omkring 1990 endte det dog med at de fik lavet en licens aftale, som muliggjorde en produktion, men kun til distribution i SA. Der blev derfor graveret "Beretta Licence" på slæden af Z88 modellerne.

Producenten ville gerne i gang med eksport af pistoler, så de udviklede Vektor SP1 og SP2, som udgangspunkt brugte de Vektor Z88/ Beretta 92 mekanikken, men ændrede de fysiske rammer på pistolen, ramme og slæde blev meget anderledes, i stedet for den klassiske sikring/decocking på slæden, blev sikringen sat på rammen a.la 1911 stil.
En anden ændring blev riffelgangen i løbet, Z88 havde traditionel riffelgangen hvor SP1 og SP2 fik Polygon piber. Piben blev også lidt kortere så den passer til slædens længde.
Adskillelses mekanismen blev også ændret en smule.

SP1 modellen blev også brugt af deres politi og militær.
SP1 blev lavet i en del forskellige udgaver, Sport, Sport Open, Stock Gun, Target. De lavede også i 1996 en kompakt udgave der hedder General´s model.
SP2 blev introduceret i 1996, den blev også lavet i forskellige variationer, som alle var i kaliber 40 S&W.
SP1 og SP2 blev produceret fra 1991 til 2001, hvor produktionen af håndvåben til det civile marked helt stoppede. 

I 1995 besluttede det Sydafrikanske politi at de ville have en kompakt pistol til "concealed carry". Lyttelton udviklede på meget kort tid Vektor CP-1 pistolen. En meget futuristisk udseende design, men desværre ikke helt perfekt mekanisk udviklet.
SA politi valgte i stedet Republic Arms RAP-401, så Lyttelton forsøgte at markedsføre CP-1 modellen i USA, efter anden sikkerheds tilbagekaldelse af pistolerne, stoppede produktionen.
Der blev solgt 13.000, hvor af der blev eksporteret 6.000

Vi købte denne ny i 1996 og solgte den til en heldig Normand i 2011.

I 2001 førte omstruktureringen af Vektor af moderselskabet Denel Land Systems og et mislykket forsøg på at samarbejde med Colt USA til, at Vektor sluttede med produktionen af civile skydevåben.

For brugte våben, se Vektor brugtliste i venstre side.

Lidt forskellige versioner vi har solgt gennem tiden.


Vector SP 1 sport

Vector SP 1 sport

Vector SP1 Stock Gun

Vector SP1 Target

Vecyor SP1 open
 
Indkøbsliste