24-01-2024 17:22:50

Plasmaniteret pibe

Tests af præcision og power

Test, tekst og foto ved Knud Erik Poulsen

Præcision

Test af plasmaniteret pibe til Glock og 9 mm CCI Blaser, 115 grains FMJ ammo.

skydeskive
IGB Plasmanitreret pibe. Afstand 25m. 2-håndsfatning uden støtte. åbne sigtemidler.

Glock pistoler er kendte for at være særdeles pålidelige (virker hver gang, ingen funktionsfejl osv).

De piber der leveres med Glock er også kendte for at være af en generel meget høj kvalitet, dog uden at nærme sig det sublime på markedet. Min egen erfaring er desuden, at Glock piber kan være følsomme med hensyn til hvilken ammunition man anvender i dem.

Der findes flere firmaer på markedet som leverer after-market piber til Glock, match-piber af forskellige typer.

Her er testet to forskellige typer af piber fra IGB, dels en rustfri stålpibe, dels en plasmanitreret pibe, som begge kan fås hos importøren Hunters House. Begge piber er venligst udlånt af Hunters House til testen.

IGB rustfri stålpibe og Plasmanitreret pibe

Piberne kan fås i forskellig længde (alt afhængig af, hvilken Glock man ejer) og også i fuld længde (7,5"), som kan afkortet efter behov. Generelt er det en erfaring, at piber over 4" ikke medfører øget præcision. De længere piber giver dog alt andet lige en større Vo.

Der blev testet med forskellige typer af ammunition og der blev sammenlignet med dels en original Glock pibe (Glock 34) og med en SVI med standardpibe.

Resultaterne ses nedenfor.

Det ses, at den plasmanitrerede pibe leverer resultater på line med SVI piben og at den er væsentlig bedre end både Glock standardpiben og den rustfri version.

Det skal naturligvis gøres opmærksom på, at der kun er testet en pibe og at andre piber vil kunne give andre resultater. Generelt må den plasmanitrerede pibe siges at være ganske imponerende. Med en sådan pibe i sin Glock er der ingen undskyldning for ikke at ramme - uanset hvad opgaven så måtte være.

Det bør naturligvis anføres, at piben givet er bedre end det viste, idet testpersonens egenspredning (forfatterens) naturligvis også indgår i den totale spredning. Det er derfor ikke usandsynligt at pibens egenspredning er under halvdelen af det observerede.

En anden interessant ting ved testen er resultatet med CCI Blaser ammunitionen. Denne ammunition, som fås til en ganske fornuftig pris, ser ud til at være af en meget høj kvalitet.

Præcisionstest , spredning i cm
Skudbilledet kan holdes inden for en cirkel bestemt ved centrum af de yderste træf

AmmunitionGlock 34 original pibeIGB 7,5" rustfri i G34IGB 7,5" plasmanitreret i G34SVI standard
AMA (blå AMA)101456
Fiocchi 115gr FMJ121077
Fiocchi 147gr JHP101410-
CCI Blaser 115 gr. FMJ121666
Fiocchi 123gr Gas Check131110-

Den plasmanitrerede pibe er efterfølgende blevet afkortet og portet som vist på nedenstående billede. Portene (3 stk. i alt) er lavet sådan, at de vender lidt fremad. Det betyder, at man som skytte undgår det ubehagelige blast der almindeligvis er kendt fra portede piber og fra kompensatorer.

Pibetilpasning og portning er udført af forhandleren (Hunters House). Portningen betød ingen ændringer for præcisionen. Faktisk kunne jeg med det viste C-More sigte holde grupper på 4 cm på en afstand af 25m.

Portningen betyder at rekylopslaget er kraftigt reduceret og at dot'en hele tiden er i sigtebilledet. Det er muligt at lave meget hurtige follow-up skud og konfigurationen er særdeles velegnet til både Falling Targets og Steel Challenge.

Gock'en har i den viste konfiguration skudt 300 skud i træk uden en eneste fejlfunktion.


Kronograftest
​​​​​​​Her følger en kronograftest for dem, som skal ud og vælte poppere eller kegler:

Powerfactor (Feet per sec. x kuglevægt i grains /1000)

AmmunitionGlock 34Glock 17DKSVI standard6" S&W 686
AMA 117 grains FMJ144144143 
Fiocchi 115gr FMJ145142140 
Fiocchi 123gr FMJ150145145 
Indkøbsliste