31-10-2022 12:22:55

High Standard. Historik & modeller. Reservedele


Billedet viser Supermatic Trophy med bull barrel. Det er den næstdyreste af modellerne. Der er lagt noget mere håndværk i denne model. Kendetegn: forgyldt slidestop og aftrækker.

High Standard Manufactoring Co.
blev grundlagt i 1926. I 1932 købte firmaet Hartford Arms & Equipment. Hermed startede våbenproduktionen.
High Standard er især kendt for de fortræffelige kal. 22 pistoler, men firmaet har også fremstillet mange andre våben. Under WWII havde High Standard en temmelig stor produktion af Brownings kal.50 maskingeværer (12.7mm). High Standard våben er også blevet solgt i stor stil under navnet J.C.Higgins markedsført af varehuskæden Sears.

Billedet viser en Supermatic Citation. (specialudgave med 4 1/2" bull barrel.)

High Standard har tillige fremstillet en lang række revolvere, både doubleaction og singleaction i westernstil. De sidstnævnte blev forsynet med den traditionelle udstøderstang langs piben i attrapversion - revolveren var en swing-out!
På vore breddegrader, er den Highstandard revolver, der er mest kendt, fremstillet af Dan-Wesson. En doubleaction revolver med udskiftelig pibe, der blev markedsført som High Standard Sentenial MKIII.
High Standard var i et halvt århundrede verdens største producent af kal. .22 pistoler. Det skyldtes i høj grad, at pistolerne var i en særdeles høj teknisk kvalitet.

Billedet viser topmodellen "Victor". Den har sigteskinne i fuld længde.

High Standard lukkede i 1984. En ikke uvæsentlig grund var, at Ruger MKI pistolen havde udhulet High Standarts markedsandel for kal. .22 pistoler.
Mitchell Arms, Santa Anne i Californien påbegyndte produktionen af de klassiske High Standard pistoler igen i 1993. Et nyt firma High Standard Manufactoring Co. i Fort Worth, Texas overtog produktionen i 1994 og fortsatte produktionen af Victor og Citation modellerne, tilmed også i rustfri versioner.
Modellerne Victor, Military Citation, Military Trophy og Sharpshooter, der herhjemme er bedst kendt, er en videreudvikling af den første pistol model B. Konstruktionen ligger meget tæt på Browning´s Woodsman, konstrueret i 1914 og fremstillet af Colt.

Billedet viser model Sharpshooter. Bemærk, at viseret er placeret på bundstykket samt den noget mere skrå skæftevinkel a la Browning pistolerne. Bemærk også den pudsige detalje, at den er fejlstemplet Supermatic - det skulle have været Sharpshooter.

I 1947 blev pistolerne nærmest perfektioneret med en "løbslås" der tillader, at man nemt kan afmontere piben og hermed bundstykket. Dette simple og utroligt godt udtænkte system gør, at pistolen er særdeles nem at adskille og hermed at rense og smøre.
I 1965 blev Military Trophy og Military Citation introduceret.


Billedet viser en sjælden variant, der kun blev fremstillet i lille antal, umiddelbart før produktionen ophørte. En Sharpshooter med rammen eller grebet fra en Victor, Throphy eller Citation. Det er mere retvinklet som på en 45 Auto. Tilmed mangler stemplingen Sharpshooter.

Ligesom Brownings pistoler er High Standard´s pistoler kendetegnet ved, at de nærmest er uopslidelige og utroligt sikre i funktionen.
Skulle nogle i skytteforeningskredse have andre erfaringer , skyldes det måske, at pistolerne her kun sjældent renses, og så godt som aldrig, får et serviceeftersyn hos et kvalificeret bøssemageri. (gad vide hvilken bil der kan køre 20-30 år uden olieskift og øvrig udskiftning af sliddele som dæk ect.)
Et serviceeftersyn hos vore bøssemagere koster i reglen 500-1000 kr. alt efter hvilke og hvormange sliddele, der skal skiftes.
Det kan kun tilføjes, at man får svært ved at finde et bedre skytteforeningsvåben, når det drejer sig om robusthed, præcision og slidstyrke. Rigtige arbejdsheste!

Se vores brugtliste HER det er altid muligt at finde en god High-Standard til en fornuftig pris.

 Slide racker eller ladegrebs hjælper til f.eks. Victor se her

Vort bøssemageri lagerfører normalt alle sliddele til pistolerne, jvf. nedenstående tegning:
For at bestille reservedele skal De sende en mail med delnummer, antal, Deres navn, adresse, post nummer og telefon nummer til mail@huntershouse.dk og om det afhentes eller det skal sendes til Dem, så vil bøssemageren svarer med pris og tilgængelighed.

1.Korn (victor:)22.Nød
2.Kornskrue23.Slædestop
3.Viser (Sharpshooter)24.do fjeder
3-0Viserblad25.Sear spring, Aftræksfjeder
3-1Viserstift26.Spiralfjeder til Sear spring
3-2Højdeskrue for viser27.Visersokkelbolt
 do fjerder28.Stift
 do stift29.Aftrækker (Victor)
 do kugle30.do stopskrue
 do klikpal31.do stift
3-3Sideindstillingsskrue for viser32.Aftræksstang
 do fjeder33.do fjeder
 do stift33-1Aftræksstangring (stift)
 do fjeder34.Hanestift
4.Bundstykke fjederknop35.Aftræksstangstift
5.Bundstykkefjeder (rekylfjeder)36.Sikring
6.Bundstykkefjederstyr37.Sideplade
7.Udtrækkerbolt38.do skrue
8.Udtrækkerfjeder39.Viser sokkelbolt
9.Udtrækker40.Stift for aftræksstangsfjeder
9-1Udkaster41.Stift for grebsskal
10.Bundstykkestift (2x9,5)42.Hanebolt
11.Bundstykkestift43.Slagfjederstyr
12.Slagstiftfjeder44.Slagfjederstyrsskive
13.Slagstift45.Slagfjeder
14.Slæde46.Viser holderstift
15.Løb47.Skrueføring for aftræksfjeder
16.Adskillebolt48.Skrue for aftræksfjeder
17.do fjeder49.Magasinholder komplet
18.Stift for adskillebolt50.Magasin
19.Løbsbolt51.Skrue for grebsskal
20.Hane52.Grebskaller (sæt)
21.do stift52-1Grebskaller Sharpshooter lings.
Indkøbsliste