25-03-2021 13:13:26

FN Browning, Historik & modeller.


Billedet viser en FN Browning, International. Pibelængde 15 cm. AGS matchgreb. Vægt 1360 gram.

Fabrik National (FN) har fremstillet en lang række kal.22 pistoler, der alle er bygget over samme læst. Oprindelig var konstruktionen udført af Browning i 1914. Den hed Woodsman og blev fremstillet af Colt indtil omkring 1970.
Det er denne konstruktion, der er fremstillet en lang række varianter over. Produktionen startede i 1962 og fortsatte indtil 1986.

Billede af en FN Browning model 150 med targetgreb med let pibe, 15 cm lang. Vægt 1.080 gram.

Pistolen er tilføjet særdeles nyttige elementer af Brownings barnebarn, Bruce Browning. Piben kan nemt afmonteres (som på High Standard) blot ved at løsne en skrue. Herefter kan bundstykket aftages og pistolen nemt rengøres. Eller man kan skifte pibe uden justeringsbesvær. Justerbart aftræk og triggerstop ("backlash") er standard. Særdeles nyttige mekanismer for skytter.

Billede af en FN Browning model 150 Medalist med modifiseret targetgreb. Normal pibelængde 17,15 cm. Denne pistol har dog fået afkortet matchpiben til 15 cm. Vægt 1.228 gram.
Billedet viser en FN Browning, model 150 med matchgreb. Pibelængde 15 cm. Vægt 1.180 gram.

Hovedmodellerne, her til lands, er International og model 150. Om model forvirring - se til slut. Model 150 kunne leveres med forskellige piber både i længde eller tykkelse. Nogle model 150 og alle International pistolerne er forsynet med indbygget "tøraftræk"
Bemærk at pistolerne også kan "affyre" når magasinet ikke er på plads. Det skal en bruger af denne pistoltype være helt bevidst om, så betjeningen kan være sikker.
Magasinkapacitet 10 skud.
Af illustrationerne nedenfor, ses sikringen (B), billede l. Denne kan forsigtigt vrikkes/skubbes fremad. Hermed er pistolen bragt i tørtræningsfunktion. Resten af illustrationerne giver nærmest sig selv. Bemærk at viseret er fast forbundet med piben.
Det gælder for begge modeller.


De nævnte modeller er modeller er nu udgået og erstattet af den nye Buckmark, (navnet er afledt af Brownings bomærke, et stilliseret bukkehoved) der blev introduceret i 1985. Den findes nu i en lang række modelvarianter.

Det er forunderligt, at pistolerne er fremstillet så sent i sidste århundrede. (1962 - 1986). Af håndværket, der er lagt i pistolerne, ligner de mere førkrigspistoler. (WWII)
Alt er tilpasset og præcist færdiggjort efter bedste gamle bøssemagertraditioner. Udsøgte materialer og godt håndværk har gjort, at disse pistoler nærmest må betegnes som uopslidelige. De skyder præcist og de skyder godt - og så bliver de ved med det!

Modelbetegnelserne for FN Browning pistolerne er et forvirret kapitel. Ofte har den samme pistol fået ny modelbetegnelse blot af salgsmæssige hensyn!
De er alle fremstillet af FN i Belgien. For de samme pistoler, er der på de forskellige markeder, blevet anvendt forskellige modelbetegnelser.
Den billigst model kaldte fabrikken i Belgien for Standard. I U.S.A hedder den Normad. Den var til at begynde med med ramme i letmetal, men senere kunne den også leveres med stålramme.
Model TIR eller Concours hed i U.S.A Medalist Match og i England blot Match.
Concours 150 hedder i U.S.A Match 150 eller Challenger.Disse pistoler benævnte Fabrik National for Match 150 og Target 150.
Så følger belgiernes modelbetegnelse International Medalist (en FN Browning 150 Match model med tørtræningsfunktion).
Den pistol vi kender herhjemme som International, benævnte belgierne International og senere International II. Pistolen var forsynet med matchgreb. Dette har altid håndballestøtte. (Uden håndballestøtte er den korekte betegnelse, når skæftet er stort og fyldigt : targetgreb) Når den samme pistol, var forsynet med targetgreb, blev den benævnt Practice 150 (det modsvarer nogenlunde, at en bil skulle skifte modelbetegnelse, fordi den fik andre dæk på!)

For de nuværende Buckmark pistoler gælder lignende.

Indkøbsliste