18-09-2023 14:05:57

Waders Garanti

Garanti - den rette brug og forståelse af neoprenwaders

Der er næsten 100% sikkerhed for, at neoprenwaders bliver utætte ved brug. Det er blot vanskeligt at forudse hvor og hvornår.
Det vil ske før eller senere. Dette forhold gælder naturligvis også for waders fremstillet af andre materialer. Læs nedenstående og få mere glæde af neoprenwaders.
(lapning, se nedenfor)

Neopren bliver ofte opfattet som et stærkt materiale. Det er det også. Derimod er samlinger og syninger i waders ikke så stærke, når de samtidig skal være vandtætte. Det er simplere med våddragter!

Den hyppigste fejl er, at waders bliver behandlet lidt for hårdhændet, når man skal have dem af og på. Syningerne tåler ikke overbelastning. Tråden er ikke elastisk. Den er meget stærkere end neoprenen. Tråden kan derfor "rive" syhullet lidt op og hermed skabe en utæthed.


NORMAL SYNING


SYNING EFTER DEN ER BLEVET SVÆRT OVERBELASTET.
BEMÆRK "STRÆKKET" I SYNINGERNE DER GIVER UTÆTHEDER.

Problemet kan også, opstå når brugeren benytter waders, der sidder for stramt. Det medfører automatisk en overbelastning af syninger og svejsninger. Vælg derfor altid waders, der er rigeligt store, så er der også plads til varm (evt. svedtransporterende) beklædning. Husk, det drejer sig om at have det behageligt i dem.

Hvordan virker mine waders i praksis:

Neopren er en gave til lystfiskeren. Materialet er en slags opskummet gummi, der virker lidt på samme måde som en thermoflaske. Det er de luftrum, der skabes i gummien, som yder isolation. I neoprenen findes millioner af luftbobler som, trods neoprenens tykkelse, yder en formidabel beskyttelse mod kulde.
Isolationen virker også, naturligvis lidt nedsat, selvom wadersne skulle blive utætte eller få en mindre læk.



Hvad kan jeg ikke forvente:

På kysten findes mange skarpe genstande så som muslinger og flintesten. Disse og mange andre skarpe genstande kan prikke hul eller ligefrem skære/rive i waders. Der er derfor vigtigt altid tænke over, hvor man sætter sig- og ligeledes hvor man sætter sine knæ. Neoprenen er forholdvis blød, og dermed sårbar.
Den vævede polyesteroverfladen yder ingen nævneværdig ekstra beskyttelse i denne forbindelse.

Nogle waders har forstærkninger, men pas alligevel på. Disse begrænser sig som regel til små områder. Hvis en muslingeskal el. lign. laver hul på dine waders, dækkes det heller ikke af garantien.

Ved brug af waders af sok-model typen skal man komme en ekstra sok udenpå selve neoprensokken, helst en neoprensok. Det beskytter syningerne på sokken. Der vil ofte komme sand og sten ind i støvlen, som vil gnave i neoprenen og syninger. Husk også altid at bruge dine gravel-guards.
Waders i sok-model skal altid hænges til tørre med vrangen ud. " De kan ikke hænge i støvleophæng. "
Waders der er brugt i saltvand, skal altid skylles i ferskvand. De skal tørre, før de pakkes sammen.

Hvad kan jeg forvente:

Når man har koldt vand på ydersiden af sine waders og en varm krop inden i, så opstår der kondens. Neopren reflekterer kroppens varme, og når denne møder kulden fra det kolde vand, så bliver du fugtig.

Dette faktum kan kun afhjælpes ved at benytte teknisk underbeklædning. Det kan absorbere kondends og fordele/transportere fugten, uden at man føler sig klam. Vi anbefaler Geoff Anderson Evaporator, eller lignende, som er en mikrofleece som suger og transporterer kondendsen væk. Resultat er, at man holdes tør og varm.

Brug aldrig bomuldsprodukter. Bomulden opsuger fugten, i stedet for at transportere den. Bomulden bliver hermed kold og klam. Den er ca 300% længere tid om at tørre end f.eks. det foreslåede Geoff Anderson produkt.

Sammenkog:

Tag wadersne skånsomt af og på.

Der vil altid være kondends i waders. Mindre i åndbare waders.

Brug teknisk underbeklædning - f.eks Geoff Anderson.

Hæng altid dine støvlewaders til tørre med benene opad. Benyt et støvleophæng.

Forvent små (str. som en håndflade) våde pletter, hvis syninger stresses unødigt.



Lapning. (Repair Extreme)

1.
Lokalisér hvor utætheden er. Det kan sommetider være vanskeligt. Vandet kan løbe ind ad ydermaterialet og løbe langs sømmen i mellemlaget, førend det løber indenbords.
En hjælp er det at huske på, at vand løber nedad.

En måde at lokalisere utætheden på, er et at vende vrangen udad. Herefter fyldes vand i med wadersne i en vinkel på 20 - 40 grader. Gør det ikke lodret - det vil kun "stresse" og overbelaste syningerne unødigt.

2.
Tør området helt. Neopren "snyder" nemt. Overfladen ser hurtigt tørt ud til trods for, at materialet længere inde stadig er vådt.

3.
Placér det utætte område vandret på en fornuftig arbejdsplads. Neoprenen skal ligge så fast, at man kan arbejde tætningspastaen ned i materialet.

4.
Læg et tyndt lag tætningspasta rundt om hullet, minimum 10 mm omkring hullet. Massér herefter pastaen godt ned i neoprenen. Pastaen skal helt igennen overfladen og ned og hæfte i neoprenskummet. Det gøres bedst med en finger, evt. med en handske på.

Ved arbejdet skal neoprenen strækkes,så man sikrer sig at pastaen kommer godt ned i dybten. Dette skal gøres 5 til 10 gange, specielt hvis hullet er i en søm.
Når arbejdet er færdigt, skal der kun være et tyndt lag tætningspasta på ydersiden.
Et for tykt lag giver en skorpe, der nemmere kan blive revet af.

Efter 5 timer kan hullet lappes fra den modsatte side.
Den effektive tørretid er omkring 8 timer.

Indkøbsliste