08-02-2019 09:57:48

Information om Peberspray

Generelle FAKTA om peberspray, - blandede kilder:

TW1000 pebersprayer specielt fremstillet til det danske forhold. Den overholder kravet om max. 500.000 enheder efter Scoville-skalaen. Den er lige så kraftig virkende som det danske Politis peberspray.

Peberspray giver ikke varige skader. 

Peberspray, også kaldet OC (Oleoresin Capsicum), er beslægtet med tåregas – men er langt stærkere.

Indholdet i peberspray består af pulver udvundet af cayennepeber eller chili, Capsaicin (8-methyl N-vanillyl 6-nonenamide) som er blandet i et opløsningsmiddel. Det fyldes i en spraydåse, som indeholder drivmiddel, der tømmer dåsens peberspray indhold igennem en ventil, når den påvirkes.

Udskydningen af Peberspray kan ske på forskellige måder,  dysen der udsender virkemidlet bestemmer om væsken skal forstøves eller rettes i en stråle, - nogle typer dysse kan ramme på mellem seks og syv meters afstand. Der findes dysser til peberspray som afgiver værnemidlet som en gelé eller som et generende skum.

Scoville Heat-Units (SHU) der er en enhed til at måle chilifrugter og andre stærke grøntsagers styrke. Wilbur Scoville har lagt navn til målemetoden der benyttes fra 1912, hvor man tæller det antal dråber af vand, - som der skal til for at neutralisere en dråbe chile. Den gang brugte man menneskelige smagsløg. Idag benyttes moderne teknik med HPLC (High Performance Liquid Chromatography).

Pebersprays findes i forskellige styrker, - det danske Politi´s type kan omregnes til 500.000 scoville. Dette er bestemt til at være maximalt for lovlig spray i Danmark. Når en dåse peberspray oplyses til at indeholde 1, 2 eller 5 millioner Scoville, skal det tages med det gran salt.

Nogle fabrikanter oplyser Scowille ud fra måling på det peber, der benyttes i sprayen, - men dette giver ikke nogen retvisende effekt for det spraymiddel der kommer ud af flasken. Hvis en peberspray oplyses til at være 500.000 SHU, - så er det styrken på peberet, - er opløsningen af Oleoresin Capsicum (OC) 10% er styrken på indeholdet i flasken 50.000, - at kigge på indholdet af Capsasinoid vil give den rette styrkemåling, - og da vil en normal peberspray ligge på 0,33%.

Man skulle tro at en oplysning om et højere procentindhold af OC ville betyde at en peberspray da er stærkere eller mere effektiv, - men der er desværre ikke sandt.

Dermed svarer pebersprayens styrke omtrent til styrken for verdens stærkeste chili. En stærk thailandsk ret måler typisk mellem 500 til 2000 på Scoville-skalaen.

Bliver man ramt af peberspray i ansigtet, medfører det akutte smerter i øjne og på huden, tåreflåd og flåd fra næsen, vanskeligheder med vejrtrækning, hoste, generelt ubehag i kroppen samt ufrivillig blinken eller lukning af øjnene.

Vand reducerer virkningen hurtigere. Men får man f.eks peberspray på huden er det bedre at skylle med et fedtstof end vand, - brug f.eks mælk.

Når en person rammes af sprayen, er vedkommende i de fleste tilfælde ude af stand til at orientere sig og tvinges derfor til at opgive et eventuelt angreb eller udvise fysisk modstand.

Blindheden varer i omkring en halv time. Det generelle ubehag forsvinder typisk helt efter to timer, og sprayen giver ikke varige skader.

Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en fast del af deres udrustning.
Ny tillægslov om delvis lovliggørelse af Pebersprays i private hjem og imod særlig tilladelse til brug på offentligt område, lægges til lov om våben og ammunition 18/12-2018 og træder i kraft pr 1/1-2019 

Eksempler på Scoville-værdier:

Kilde: Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, Legaldesk.dk, caliplate.com, Guinnessworldrecords.com, Folketinget, fabrikanter af peberspray.

Peberspray, mere information

Indkøbsliste