30-07-2023 09:59:30

Dansk Remington M. 1867 Lineudskydningskarabin 11m randtændt

Dansk fremstillet marinekarabin,. Officielt ændret til lineudskydning. serienummer 2303
Låsestolen øvre tang stemplet: Kjøbenhavns Toihuus1875.
På venstre side er Christian IV. kronede navnetræk istemplet og herunder M-1867.


Viser og korn er af gode grunde afmonteret - begge ville være i vejen ved brug.


lineudslydningsrøret er 27,3 c. langt. Ø udvendig 35mm og Ø indvendig27 mm.
Nydelig udformet endeprop i træ med forring til indvendig i i løbet.


Låsestolen øvre tang stemplet: Kjøbenhavns Toihuus1875.


På venstre side er Christian IV. kronede navnetræk istemplet og herunder M-1867.
Der er nogle ubetydelige så angreb af rust i form af nåletæring.


Karabinen er i god stand med rigelige rester af den oprindelige indsatshærdning
- ligesom blåneringen på bilen er nærmest fuldstændig i behold.

Raketrøret, der er stemplet S.A. er i  blankt stål
- nu fremstår den med gråbrunlig patina og helt uden rust.

Afskrift fra Våbenhistorisk Tidsskrift år 1989, 22. maj 1989 bind 22 nr. 5
af Kurt *Bang Petersen

Karabiner omdannet til raketskydning, linekastning.
Den 1.4 1930 indleveres nr.1205 til værkstedets forsøg for at omdanes til raketskydning. Der kan tælles ca. 207 stk. til omdannelse frem til december 1933. Posteringerne er delvis udviskede, så der kan være enkelte mere. da karabinen er nemt genkendelig, anføres numrene ikke her. Da intet tidligere er offentliggjort i vort regi, gengives følgende beskrivelse af Dansk Linekastningsapparat, fremstillet af Søartilleriet, Holmen.

Linekastningsapparat. Ved Kaptajnløjtnant H.J.Rasmussen.
Artikel 23 i "International Konvention om Sikkerhed for Menneskeliv på Søen" udfærdiget i London d.31.maj 1929 lyder:
"Ethvert skib, på hvilet nærværende kapitelfinder anvendelse, skal have om bord et linekastningsapparat af en vedkommende regering godkendt type".
De skibe, der sigtes til i ovenstående, er ifølge samme Konventions Artikkel 4: ".. nye Passagerskibe, der er beskæftiget på internationale rejser"
"et nyt passagerskib er et skib, hvis køl er lagt på efter den 1.juli1931 eller et skib, der på eller efter dette tidspunkt ombygges til anvendelse som passagerskib, alle andre passagerskibe anses som gamle passagerskibe"

Søartilleriet har gennem en lang årrække ikke alene fremstillet redningsraketter tildet danske og enkelte fremmede redningsvæsener, men også nødraketter, signalraketter o.l., som har fundet anvendelse i danske og fremmede skibe,i den danske hær og i redningsvæsenet.

Med den erfaring, som denne fremstilling af raketter har givet, var det meget nærliggende, at Søartilleriet giki gang med at fremstille et anvendeligt linekastningsapparat, og der foreligger nu (oktober 1930) en model, der har givet så tilfredsstillende resultater, at Ministeriet for Søfart og Fiskeri under 29. september d.A. efter afholdte prøver med apparatet har godkendt dette til brug i danske passagerskibe i overensstemmelse med ovenstående Art. 23.

Et sådant linekastningsapparat består af:
1 karabin
5 raketter
10 patroner
1 linekurv med sele og
1 kasse til opbevaring
Til at rette og antænde raketten anvendes en omdannet 11 mm Remingtonkarabin M/67, på hvilken, der udvendig omkring mundingen er påskruet et glat, cylindriskraketbæger af 270 mm længde. Karabinen lades med en løs patron indeholdende lidt jagtkrudt.
Raketten, der er 250mm lang og ca 25 mm i diameter, består af et cylindrisk stålhylster, som netop passer i raketbægeret. Fortil lukkes hylsteret af en træprop, der af hensyn til luftmodstanden, har en ogival facon.
I hylsteret er presset en langsomtbrændende raketsats på en sådan måde, at der centralt bagtil dannes et kegleformet, tomt rum. Bagtil lukkes hylsteret  af en gennemboret stålprop, bag hvilken der anbringes en shellakeret karduspapirbrikke for at holde fugtighed ude.
Af samme grund anbringes et paplåg omkring rakettens bagende.
Omkring rakethylsteret er til forkant og omkring midten påloddet stålbånd, der tjener til anbringelse af en ca 1/2 m lang stålraketstok. Mellemrakethylstere og raketbægeret er der et spillerum,der er lidt større end raketbægerets godstykkelse. Bagtil i raketstokken er isplejset en ca 1/2 m lang stjert af engelsk flyvemaskinewire. Bagtil i et øje i stjerten kan raketlinen knobes.
Raketlinen er en 160 m lang, venstreslået hampeline af 4mm diameter. Den er opskudt i en lineæske af pap, fra hvilken den kan løbe klart ud, når raketten udkastes. Linen brister ved et jævnt træk på ca. 170 kg.
Linekurven er firkantet og af galvaniserede, flade jernbånd. På to modstående sider er anbragt øjer til ihugning af karabinhager på en sejldugssele.Dansk Remington M.1867 lineudskydningskarabin
Når linekastningsapparatet skal benyttes, åbnes lineæsken, som forsigtigt anbringes i linekurven. Denne ophænges i sin sele således, at den befinder sig ud for skyttens venstre hofte.
Paplåget på rakettens bagende fjernes, og raketten indføres med spidsen fremefter i raketbægeret, indtil den med sin bageste ring hviler imod dettes munding. Den øverste tamp af raketlinen knobes med et skostik til rakettens wirestjert, medens linens anden ende, der er forsynet med et øje, lægges omkring skyttens højre håndled. Karabinen lades, og apparatet er klar til brug.
Under kastningen af raketten holdes karabinene i en skrå stilling (ca. 25 gr elevation) afhængig af vindens retning og styrke. Kolben holdes mellem højre underarm og siden og venstre hånd støtter karabinen omkring forskæftet. Raketten kan også kastes fra knælende anslagsstilling, i så fald stilles lineæsken foran skytten, og øjet i agterhånden af linen lægges om den ene fod. Karabinen støttes mod dækket og højre knæ og af venstre hånd omkring forskæftet.
Når skuddet affyre, vil raketten af trykket kastes ud, og samtidig tændes raketsatsen, hvorved raketten fortsætter sin bane medtagende linen. Rækningen er i stille vejr ca. 100 m og i frisk mod- eller medvind henholdsvis 85 og 110 m. Såfremt vinden blæser tværs på skudretningen, må passende højde tages.
Apparatet, der med tilbehør fremstilles og levere af Søartilleriet, er efter Marineministeriets bestemmelse for tiden ved at blive indført i marinens skibe til erstaning for den nu reglementerede tapriffel til udskydning af redningsspil.

Pris: 6.540,-
Tilføj til indkøbsliste mail@huntershouse.dk

Indkøbsliste