23-05-2021 14:15:48

Samuraisværd og knive - betegnelser-termologi

Kort  beskrivelse af betegnelser for japanske dolke og sværd.

Klinge.
Klinge type: Tachi, Katana, Wakizashi eller Tanto
Hærdelinie (Hammon)
Æg (Ha)
Blodrille (Ki)
Bladets ryg (Mune)
- Trekantet (Lori-Mune)
- Firkantet (Mitsu-Mune)
- Rund (Maru-Mune)
Den indsatte spids (Kissaki)
- Kort Ko-Kissaki
- Almindelig Chu-Kissaki
- Lang O-Kissaki
Klingens krumning (Sori)
- Lige klinge (Saki-Sori)
- Almindelig klinge (Koshi-Sori)
- Krum klinge (Tori-Sori)
Overgang mellem æg og greb (Hamachi)
Overgang mellem bladets ryg og greb (Munemachi)
Angel (Nakago)
Meget vinklet angel/knæk ved greb (Bizen Sori)

Greb (Tsuka)
Rokkeskind inderst på grebet (Same)
Bevikling (Tsukamaki)
Endeplade på grebet (Kashira)
Medaljon under bevikling (Menuki)
Pind (oftes bambus) der holder grebet fast på klingen (Mekugia)
Habaki: Omslutter den nederste del af klingen og virker som 'lås'
Parer plade (Tsuba)
Mellemstykker på hver side af parerpladen (Seppe)
Ring forrest på grebet (Fuchi)

Skede (Saya)
Endestykke nederst på skeden (Kojtri)
Afslutning øverst på skeden (Koiguchi)
Bånd til fastgørelse i bæltet (Sageo)
Øje til fastgørelse af bånd på skeden (Kurigata)

Spisekniv (Kozuka). Teknisk set håndtaget. Bladet hedder Kokatane eller Gokatane
Spiseske (Kogar)

Klinge længde (Nagasa):
Total længde (Koshira):
 

Indkøbsliste