09-06-2012 09:43:19

S&W .22, M, I, J, K, L, N ramme, Historik m.v.


               Sjælden original "Gutta Percha" æske med en S&W Model 1, 3 udgave, 22 "short" fra 1860´ne


Det er ikke uden grund, at Smith & Wesson fremstiller nogle af verdens bedste revolvere også i kaliber .22
Historien starter i 1852, da Horace Smith & D.B.Wesson etablerede deres første virksomhed. De var optaget af at konstruere repetérpistoler og rifler med enhedspatroner. Det var en meget avanceret tankegang, da alle skydevåben på den tid var forladevåben.
Blandt mange konstruktioner, koncentrerede Smith & Wesson sig om "leveraction" pistoler.  Vel at mærke i bagladeversioner.
De tekniske problemer var mange. Et af de helt store var fremstillingen patronhylstre, så de kunne holde og funktionere ordentligt. Det var en utrolig vanskelig og tidskrævende proces.

Da der blev ikke tjent nok til at fortsætte udviklingen af brugbare patroner, blev firmaet afviklet, d.v.s. at Oliver Winchester gradvis overtog virksomheden. Den gennemgik en turbulet periode, under navnene Volcanic Arms, New Haven Arms, Henry Repeating Arms for at slutte i 1866,  som det vi kender i dag, Winchester Repeating Arms Co.
En pudsig detalje er, at Winchester er startet af Smith & Wesson.

Samarbejdet fortsatte mellem Smith og Wesson og i 1860 kunne verdens første .22 revolver introduceres - med et meget passende navn: Model 1.
Det er videreudviklingen af denne .22 patron vi anvender i dag som .22l.r.
Firmaet gik godt - der var taget verdenspatent på at "gennembore" tromlen så den kunne lades bagfra. Colt´s revolvere var på den tid af forladetypen.
 
Smith & Wesson 22/32 Hand Ejector Bekeart model of 1903, Fifth Change. En særlig detalje ved fremstillingen af denne revolver var, at skæftet i bunden er ihugget et nummer, der viser hvilket fremstillingsnummer af 22/32 revolveren er. Det blev kun gjort ved de første 3.000 stk. Revolveren kan derfor dateres til at være fremstillet ca. år 1914.
Den er i ualmindelig god stand med omkring 95% original finish og mekanisk som en håndbygger revolver. Ikke så sært - det er den jo. Den trænger til en ny ejer, der vil "lufte" den på behørig vis. Den kan købes for kr. 8.500,-


Udviklingen fortsatte med model 1 1/2  og  model 2 i kal..32. I 1870 kom topbreakrevolvere med en nykonstrueret patron .44 Russian (der senere voksede til .44 Special og igen senere til .44 magnum)  Denne konstruktion var det moderne gennembrud for ammunition.
Projektilets fedtriller var placeret på den del af projektilet, der var inde i hylstret, så projektilets fedt ikke samle snavs og skidt.
Det var tilfældet for de helsatte projektiler med udvendig smøring, som alle andre anvendte på den tid. (og som vi stadig anvender på .22l.r.)
De store tekniske fremskridt  resulterede i  kontrakter med regeringer verden over. 
Det gav vind i sejlene og virksomheden stortrivedes.


S&W M.

De moderne Smith & Wesson revolveres design stammer fra 1894, hvor "sideswing" konstruktionen kom til verden. Revolverne blev først fremstillet i en mindre ramme:
I-ramme .32 og den lidt større K-ramme til kaliber .38 og den største ramme: N-rammen til .44 &.45 ( år 1905)  der  senere også blev anvendt til kaliber .357. I vor tid er L-ramme kommet til - en modificeret K-ramme. Grebet er det samme, men de øvrige dimensioner er anderledes.
Den første I-ramme kom i 1896 og havde betegnelsen: .32 Hand Ejector Model.
Den blev en kæmpe succes.
Der kom mange mindre og større forbedringer gennem årene  af konstruktionen.
Til slut var ændringerne så mange, (år 1960) at at konstruktionen  blev omdøbt til
J-ramme, kendt bl.a. fra Chiefs Special og Kit-Gun.


Fremstillingen af model 1 stoppede i 1882. Den næste version blev .22 Hand Ejector  i år 1900.  Revolveren blev bygget på M-rammen - den mindste S&W har fremstillet med Side Swing. Det er en meget lille 7 skuds revolver, nærmest en miniature.
Den fik da også hurtigt tilnavnet Lady Smith. Fremstillingen blev stoppet, da Smith & Wesson erfarede, at det ikke var Ladies der anskaffede revolveren, men at den derimod var særdeles populær hos piger med et mere tvivlsomt ry. En god historie - men rigtigheden er nok tvivlsom.

Den første .22lr targetrevolver fra 1910, var en modificeret I-ramme, der kom til at hedde 22/32 Hand Ejector Target. (en .22 revolver bygget på en .32 ramme)

Allerede i 1899 var K-ramme Target modellen kommet på markedet i .38 Spl.
Betegnelsen Target betød dengang, at revolveren bl.a. var udstyret med gode- og justerbare sigtemidler. Sportsfolk var således ikke anderledes end vi er i dag over 100 år senere.
Sportsskytterne ville gerne have en .22 revolver der matchede K-38 Target revolveren.
Det varede dog 30 år før den kom til verden som model K-22 Masterpiece i 1930.
 
Det er videreudviklingen af  K-22 modellen, vi i dag kender som M.17 Masterpiece.
Med de mange små og større tekniske forbedringer, denne revolver har gennemgået,
må det siges, at navnet er helt berettiget - den er et mesterstykke - sandelig.
Findes der en revolver, der er mere velfungerende eller en, der kan skyde mindre grupper

Desværre fremstilles denne model ikke mere. Afløseren er M.617 fremstillet i rustfrit stål -
en lidt tung revolver, men ellers OK, selvom den ikke kan konkurrere med en Masterpiece!

Enhver sportsskytte, der satser på at blive bedre skydende, burde have en S&W i .22lr.

Det samme kan tilføjes om skytteforeningger. En Smith & Wesson revolver til begyndere er virkelig at foretrække. De er nemme at anvende, de er lette at lære at skyde med,
og ricikoen for vådeskud er langt mindre end ved selvladepistoler.Indkøbsliste